Nincs találat
A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.
A kompozíció olyan, mint egy recept, ami megmondja, hogy mit tegyél pörköltbe. Azzal, hogy követsz egy receptet a végeredmény biztosabbá és élvezhetővé (ehetővé) válik. Ahogy a receptben a hozzávalók úgy a fotókon a képelemek hozzájárulnak az összhatáshoz, az íz, vagyis a vizuális élményhez.
A kompozíció az, ami miatt az olcsó kis késsel is tudsz fejedelmi lakomát készíteni. Ha ismersz pár jó receptet akkor már sose fogsz unalmas kajákat letenni vendégeid elé. Egyértelműbben, ha megtanulod használni a kompozíciót akkor szinte mindegy milyen fényképezőgéped lesz, mert vizuálisan értékelhető fotót fogsz tudni mutatni másoknak. Felül tudsz emelkedni a marketing maszlagon és kigyógyulhatsz a „gagyiagépemitiszből”.
Ha elolvasod a lent található bejegyzéseket, ígérem találsz bennük elég tudást ahhoz, hogy meg kapd a recept gyűjteményem.
Lehet mire elolvasod éhes leszel…. (Én az lettem…. szóltam!)
Kompozíció jelentése, hogy részekből összeállított egész. Egység. (nem pontosan idézve). A lényegét a szónak kiemelve, mondhatom, hogy ahogy a paradicsom, tv paprika, hagyma, fokhagyma és fűszerpaprika egyenként külön ízt alkotnak egy bográcsba rotyogva összeállnak egy íz kompozcióvá, létrejön a lecsó íze.
Hanyagolva a főzős hasonlatot, a fénykép képsíkjában elhelyezett vizuális elemek kölcsönhatásba lépnek egymással együtt, hozzák létre az új látni valót. Ettől lesz több a kép, mert a te látásmódod rendezi el ezeket a képi elemeket, ettől leszel te, aki komponál.
A te feladatod, hogy a receptet követve, készíts olyan képet, ami kivált a nézőből egy érzést. Ezt pedig csak úgy megy, ha értelmezhető a kép, ha olvasható. Amiért a lecsót se eszed tejszínhabbal. Vagy igen?
A kompozíció segít átadni a gondolatot, amit közvetíteni szeretnél a nézővel, segít elérni a képed célját. Segít kifejezni a művészeted, vagy csak annyit mondani, hogy nézd itt van. (webshop termékfotók) Teszi ezt hatásosan, mert olyan szabályokat és irányelveket követ, ami része a kollektív tudásunknak. Ez egy olyan szakácskönyv, amit minden nyelvre lefordítottak és mindenhol bestsellerlett. Így érdemes belőle megtanulnod főzni.
Persze, ha már jól főzöl és nem kell recept, mint mankó, akkor kitalálhatsz, újíthatsz, változtathatsz.
Pontosan ez a lényege a kompozíció megtanulásának, tanuld meg annyira, hogy már mesterien megtudd szegni.
A kompozíció fajtáira bontva lehetnek:
Ezek olyan kompromisszumok, amiket megkell hozz az exponálás előtt. Nem lehet valami statikus és dinamikus egyszerre, viszont lehet dinamikus és minimalista, vagy statikus és zsúfolt. Ezek a kompozíciós fajták egymásra épülnek, hozzávalói a receptnek.
Egymást segítik, vagy épp egymás hibáit kompenzálva segítenek a képedben rendet teremteni. Ez igaz a kompozíciós irányelvekre és szabályokra is.
A kompozíciós szabályokat, ahogy már fentebb írtam, ha még csak ismerkedsz a fotózással, akkor tényleg vedd szabályként, ha már régóta megmártóztál a szabályok langyos vizében akkor bizony menj ki a medencéből és már csak iránymutatásként használd őket.
Minden szabályról találsz vagy találni fogsz bejegyzést az oldalon. Ha nem szeretnél lemaradni arról, hogy mikor érkezik ki a következő szabály ismertetője, akkor iratkozz fel a hírlevelemre ahol hetente 2x küldök levelet a fotózás valamilyen támájában.
A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.