Notre Dame Párizs

Notre Dame (01244)

Notre Dame
A gótika egyik legszebb példája a párizsi Mi Asszonyunk, közismertebb nevén Notre-Dame templom. A lenyűgöző, öt hajós katedrális, 1163 és 1345 között épült, ma már nem az eredeti szépségében pompázik, hiszen a francia forradalom idején meggyalázták, majd élelmiszerraktárként használták, végül szinte teljesen elpusztult. 1845-78 között zajló rekonstrukciója az eredeti tervek alapján zajlott, így ma szinte ugyanazt a formájú templomot láthatjuk, de szürkés-fehér színben. Egykor az egész katedrális üde élénk színekben pompázott.
Notre Dame Párizs

Notre Dame (01211)

A katedrális 128 méteres hossza, 41 méteres szélessége, és két tornyának 69 méteres magassága igazán mély benyomást tesz a szemlélőre, míg karcsú templomtornya a 90 méteres magasságot is eléri. Keresztboltozatos megoldása, külső támpillérei, lenyűgöző, 10 méter átmérőjű rózsaablaka, gyönyörű kőcsipkéi egyaránt a gótikus építészet jellemzői, bélletes kapuzatai azonban még a román kori architektúra ismérvei. 7800 sípos, 113 regiszteres és 5 manuálos hatalmas orgonája (mely csak egyik a három közül) a világ egyik leghatalmasabb hangszere.
Notre Dame vízköpők Párizs

Notre Dame (01246)

Cité-sziget Párizs

Cité-sziget (01257)

Triumph TR6 Párizsban

Triumph TR6 (01267)

Louvre Párizs

Louvre (01287)

Louvre szökőkút naplementekor Párizsban

Louvre (01345)

Louvre piramis Párizs

Louvre (01325)

Louvre
A Louvre épületének története a XII. századig nyúlik vissza: az 1180-1223 között uralkodó Fülöp Ágost korában Párizs Európa legnagyobb városa volt, de a király előrelátóan a város védelméről is gondoskodott a potenciális angol-norrmann fenyegetés ellen. Ekkor határozta el a Szajna jobb partján egy erőd építését, mely Louvre néven vált ismertté.
Louvre szökőkút naplementekor Párizsban

Louvre (01352)

Az évszázadok során az erődítmény kastélyként (chateau), királyi vadászházként, várként funkcionált, miközben többször is átépítették, először gótikus, majd reneszánsz stílusban, benne élt Medici Katalin, IV. Henrik, míg nem XIV. Lajos a versailles-i kastélyba költöztette udvartartását. Ennek ellenére a Louvre kibővült, s ettől fogva a királyi hivatalnokok, művészek és tudósok lakhelye lett. 1793-ban alakították át múzeummá, majd III. Napóleon korában (1852) nagyméretű felújításon esett át.
Louvre piramis naplementekor Párizsban

Louvre (01372)

Louvre piramis
1989-ben építették hozzá a rozsdamentes acélból és üveglapokból készült, 21 méter magas piramist, mely a legtöbb párizsit megosztja.
Louvre piramis Párizs

Louvre (01278)

Louvre Párizs

Louvre (01501)

Louvre Párizs

Louvre (01530)

Mona Lisa Louvre Párizs

Mona Lisa (01488)

Tuilériák kertje - Párizs

Tuilériák kertje - Párizs (01303)

Nő bőrönddel Párizsban

Indulás (01286)

Tuilériák
A Tuilériák kertje a Szajna jobb oldalán a Concorde tértől majdnem Louvre-ig húzódik. II. Henrik halála után özvegye, Medici Katalin terveztetett egy új palotát. 1564-ben Philibert de l’Orme építésszel kezdte az építést. A Palota egy tetőcserép készítő gyár helyére épült, ebből ered a Tuilériák elnevezés is. A palota egy hosszában keskenyedő épület volt közvetlenül a Louvre szomszédságában, magas homlokzattal, egy fő és két kisebb udvarral. Míg a Versailles-i kastély épült, addig XIV. Lajos lakott itt és kertésze André Le Notre telepítette be nyílegyenesen virágokkal és fákkal a parkot 1664-ben. Miután XIV. Lajos kiköltözött Versailles-ba, a Tuilériák Palota elhagyatott lett, csak színháznak használták, kertje pedig a párizsiak divatos helyévé vált.
Teljes ellazulás Párizsban

Teljes ellazulás - Párizs (01388)

Tuilériák kertje Párizs

Tuilériák kertje II. - Párizs (01296)

Igazságügyi palota Párizs

Igazságügyi palota (01307)

„Tévelyegni emberi dolog, csavarogni párizsi.”
Victor Hugo
Hotel de Ville - A párizsi városháza

Hotel de Ville - A párizsi városháza (01707)

Champs-Élysées Párizs

Champs-Élysées (01431)

Champs-Élysées
A Champs-Élysées, teljes nevén Avenue des Champs-Élysées a francia főváros, Párizs legismertebb és legelőkelőbb sugárútja. A Champs Élysées a város tengelye. 70 m széles, hossza a Concorde tértől a Diadalívig 1910 m. Az útpálya 2×4 sávos és két oldalát sétányok szegélyezik, melyeket fasorok osztanak két részre.
Galéria a Champs-Élysées-n

Galéria a Champs-Élysées-n (01402)

Concorde téri obeliszk Párizs

Concorde téri obeliszk (01389)

Concorde téri obeliszk Párizsban

Concorde téri obeliszk (01394)

Concorde tér
A Concorde tér egy fontos csomópont Párizs északi felén közel a Szajnához. Jobboldalt a Tuileriák kertje (Les Tuileries), baloldalt pedig a híres sugárút, a Champs-Élysées. A Concorde tér egykor forradalmi vérfűrdők színhelye volt. Ma az amerikai nagykövetség és a Crillon luxusszálló áll itt és csodás kilátás tárul a Champs-Élysées-re az Arc de Triomphe felé. A Concorde teret a királyi építész, Jacques-Ange Gabriel 1757-ben tervezte meg XV. Lajos francia király lovas szobrának háttereként. Ellentétben Párizs más, királyoknak szánt tereivel (place des Victoires, place Dauphine), amelyek zártak voltak, Gabriel csak a tér egyik oldalán emeltetett épületeket, és érintetlenül hagyta a kilátást a Tuileriáktól a Champs-Élysées-re egészen a Rond-Point-ig. Két oszlopos épülete – jelenleg a Crillon Szálloda és a Tengerészeti Minisztérium (az utóbbiban Mária Antónia titkos lakosztályt tartott fenn) – tükörképe a folyó túloldalán lévő Nemzetgyűlés homlokzatának. A forradalom alatt Lajos szobrát lerombolták, és a place Louis-XV-et place de la Révulution-ra keresztelték át. A terroruralom alatt 1200 embert végeztek ki itt guillotine-nal, közöttük XVI. Lajos francia királyt, Maximilien de Robespierre-t és Mária Antóniát. A Concorde téren az obeliszket 2 szökőkút – a folyami és a tengeri hajózás jelképei – és Franciaország 8 vezető városának alakjai veszik körül. A vörös gránit oszlop 23 m magas és 250 tonna.
Pont Alexandre III. Párizs

Pont Alexandre III. (01603)

III. Sándor híd
A III. Sándor orosz cárról elnevezett építményt (Pont Alexandre III.) 1896 és 1900 között építették, alapkövét pedig a névadó fia, II. Miklós rakta le. Art nouveau lámpásokkal, kerubokkal, szárnyas lovakkal és nimfákkal díszített híd egyike a város legismertebb és legnépszerűbb hídjainak.
Pont Alexandre III. Párizs

Pont Alexandre III. (01614)

Pont Alexandre III. Párizs

Pont Alexandre III. (01625)

Kerékpár állomás Párizsban

Kerékpár állomás (01562)

Montmartre Párizs

Montmartre (01435)

Akkord gitár utca zenész Monmartre  Párizs

Akkord - Monmartre  (01653)

Monmartre
A 130 m magas dombon fekvő festői falucskát, a Montmartre negyedet 1860-ban csatolták Párizshoz. A belvárostól mintegy 4 kilométerre északra helyezkedik el. A Montmartre neve az ókori Mons Martis, azaz Mars hegye elnevezésből ered, mely a kora középkorban Mons Martyrium-ra, vagyis Montmartre-re alakult, mely ’Mártírhegyet’ jelent. A történet szerint ugyanis Kr. u. 250 körül itt végezték ki Saint Denist (Szent Dénest), Párizs első püspökét, aki később a város védőszentje lett.
Romantikus, girbe-gurba utcácskái, hangulatos kisvendéglői, mulatói, szűk lépcsői, vagy az utcai festők palettáitól pettyezett terei bohém hangulatot kölcsönöznek a negyednek, mely már a XIX. században is hasonlóan kedvelt volt, elsősorban a művészek között. Itt élt és dolgozott a többi között Salvador Dalí, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Piet Mondrian, Pablo Picasso, vagy Vincent van Gogh is.
LOVE graffiti Párizsban

LOVE (01654)

Pompidou központ Párizs

Pompidou központ (01742)

Pompidou központ Párizs

Pompidou központ (01743)

Pompidou központ
A modern művészetek és építészet valóságos high-tech szentélye a Párizs Beaubourg negyedében található Pompidou Központ, mely leginkább úgy fest, mintha egy hatalmas ipari épületet „kifordítottak” volna. Fűtés, víz- és elektromos csövei az épületen kívül futnak, s mind más-más színben pompázik, ahogy panoráma-mozgólépcsője is. Az épület (pontosabban annak funkciója) Georges Pompidou fejéből pattant ki: az egykori államfő szorgalmazta ugyanis egy olyan kulturális központ megvalósítását, mely minden francia rendelkezésére állhat, amelyben színházi stúdiók, könyvtár, múzeum, galériák és koncerttermek kapnak helyet, szolgálva ezzel az egyetemes kultúra és tudás legjavát. Maga a központ 1971-77 között épült meg, így Pompidou már nem érhette meg a megnyitót, ugyanis 1974-ben meghalt.
Pompidou központ Párizs

Pompidou központ (01751)

Saint-Eustache templom Párizs

Saint-Eustache templom (01789)

Saint-Eustache templom Párizs

Saint-Eustache templom (01797)

Saint-Eustache templom
A Saint-Eustache templom Párizs első kerületében, közvetlenül a Les Halles piac bejáratánál található. A templom a késő gótikus építészet egyik remekművének számít. Szent Eustace, római hadvezérről kapta a nevét, aki máglyahalált halt családjával együtt a keresztény hitre való áttérés miatt. A templom hírneve elég nagy volt ahhoz, hogy az ifjú XIV. Lajos számára ezt válasszák a vallási gyakorlatok helyéül. Mozart szintén a Saint-Eustache templom szentélyét választotta anyja temetéséhez. Itt keresztelkedett meg Richelieu, Jeanne-Antoinette Poisson, Madame de Pompadour és Molière, aki később itt is házasodott meg a 17. században. A Henri de Miller által készített L’écoute szobor a templom déli oldala előtt.
Esküvő Párizsban

Esküvő Párizsban (01616)

Moulin Rouge Párizs

Moulin Rouge (01667)

Moulin Rouge
A híres-hírhedt Vörös Malom (franciául Moulin Rouge) kabaré 1889-ben nyitotta meg kapuit, éppen abban az évben, amikor az Eiffel-torony is.
Köszönöm a látogatást!
Amennyiben el tudná képzelni valamelyik képet nyomtatásban, kérem vegye fel a kapcsolatot az:
info.fotozom (at) gmail.com email címen.
A képre a címével és a cím után zárójelben található azonosító számával lehet hivatkozni.

A következő képek is érdekelhetik

Oldal Teteje