Felhők - London

Felhők - London (00336)

Sólyom és oroszlán - Trafalgar tér

Sólyom és oroszlán - Trafalgar tér (00308)

Trafalgar tér
Az egykori királyi istállók helyén épült fel London egyik legkedveltebb, s egyben legnagyobb köztere, a Trafalgar tér, melyet a trafalgari hős (1805), Nelson admirális emlékének szenteltek. Itt található a Nemzeti Galéria képtára is.
Szökőkút - Trafalgar tér

Szökőkút - Trafalgar tér (00307)

Olvasni jó! Hyde park

Olvasni jó! Hyde park (00359)

Hyde park
350 hektáros területével a Hyde Park London központjának egyik legnagyobb parkja, és egyik királyi parkja.
London

London (00502)

Régi és új London city

Régi és új (00439)

City
Ez Londonnak az a történelmi központja, mely köré Westminsterrel együtt a város kinőtt. A City határai a középkor vége óta szinte változatlanok, s ebből fakadóan az azóta nagyon megnőtt londoni területnek csak egy nagyon kis része tartozik hozzá. Gyakran emlegetik, mint a City, vagy mint Négyzetmérföld, mivel területe épphogy nagyobb, mint egy négyzetmérföld. Ezeket a kifejezéseket gyakran használják metonímiaként az Egyesült Királyság pénzügyi rendszerére is, mivel elsődlegesen ez a központja.

A középkorban a City számított Londonnak, és megkülönböztették a közeli, bár elkülönült Westminster településtől, melyből később kialakult a City of Westminster. Ma a “London” fogalom egy sokkal nagyobb területre utal, melynek mindkét city részét képezi. A City of London része London városközpontjának, de a pénzügyi intézmények kivételével a város metropoliszi funkciói a West Enden összpontosulnak. A City ma az egyik legnagyobb üzleti és pénzügyi központ, s a világméretű pénzügyek tekintetében együtt lehet emlegetni New Yorkkal. Forrás: Wikipedia
Régi és új Gherkin London

Régi és új (00443)

Gerkin London

Gherkin (00436)

Gherkin
Gherkin („Uborka”) felhőkarcoló, kúpos kialakításáról kapta a nevét. London látképének  ikonikus épületévé vált. Építését 2004-ben fejezték be.
Gherkin London

Gherkin (00433)

Régi és új Londonban

Régi és új (00409)

Robogók - London

Robogók - London (00424)

Építkezés daruk Londonban

Építkezés (00441)

Lloyds London

Lloyds (00464)

Black Cab - London

Black Cab - London (00470)

Már megint esik Londonban

Már megint esik Londonban  (00468)

Tower London

Tower (00476)

Tower
A Tower, London középkori erődítményének története Hódító Vilmossal kezdődött, aki 1078-ban elrendelte a Fehér Torony építését. Az erődítmény közepén álló torony nevét azokról a világos színű kövekről kapta, melyeket az uralkodó Franciaországból hozatott az építkezésre. A XII. században Oroszlánszívű Richárd folytatta a Tower bővítését, fallal és vizesárokkal vette körül a Fehér Tornyot. Az őt követő uralkodók is folytatták az erődítési munkálatokat.
A XIII. században egy királyi állatkert is létesült az épület falai között, melyet többnyire az ajándékba kapott állatokból verbuváltak. A Tower története során nem csupán királyi palotaként funkcionált, hanem ugyanakkor kincstár, fegyverraktár, levéltár, csillagvizsgáló, királyi pénzverde, főrendű foglyoknak szánt börtön és vérpad is volt.
A Tower a XVII. századig minden angol uralkodó otthona volt (ezt követően csupán a koronázás előtti éjszakát töltötték itt, s másnap innen kísérték a Westminsterbe a koronázásra), mint erődítménynek, a tüzérség megjelenésével szűnt meg a funkciója, végül csupán börtönként használták. Legutolsó foglya Rudolf Hess, Hitler helyettese volt. 1303 óta a Towerben őrzik a koronaékszereket (Waterloo Barracks, Jewel House). S bár az angol uralkodó már nem itt él, ennek ellenére a Tower továbbra is királyi rezidencia maradt, melynek állandó őrségét ugyanaz az egység látja el, mint a Buckingham-palotáét. Forrás: utazom.com
Régi és új London Tower és Gherkin

Régi és új (00490)

Szent Pál Székesegyház London

Szent Pál Székesegyház (00374)

Guidhall - London

Guidhall - London (00410)

Paternoster tér - London

Paternoster tér - London (00402)

Gentleman London

Gentleman (00428)

Reuter szobra London

Reuter szobra (00420)

Reuter szobra
1816-ban született Paul Julius Reuter, aki postagalamb-eregető tőzsdei hírszállítóból lett a napjainkban több milliárd dollárt érő brit hírügynökség alapítója és névadója.
Régi és új Londonban

Régi és új (00421)

Louis Vuitton - Harrods

Louis Vuitton - Harrods (00532)

Viharfelhők a Temze felett

Viharfelhők a Temze felett (00484)

Graffiti - London

Graffiti - London I. (00557)

Graffiti - London

Graffiti - London II. (00558)

Köszönöm a látogatást!
Amennyiben el tudná képzelni valamelyik képet nyomtatásban, kérem vegye fel a kapcsolatot az:
info.fotozom (at) gmail.com email címen.
A képre a címével és a cím után zárójelben található azonosító számával lehet hivatkozni.

A következő képek is érdekelhetik

Oldal Teteje