Isztambul

Isztambul (00105)

Törökországban két mecset van, mely hat minarettel rendelkezik, az egyik a Kék mecset, a másik dzsámi Adanában látható. Az építkezés időszakában erősen kritizálták a szultánt a mecset hat minaretje miatt, hiszen a mekkai mecsetnek is ugyanennyi minaretje volt. A szultán úgy küszöbölte ki a problémát, hogy pénzt ajánlott fel egy hetedik minaret építésére a mekkai mecsethez. A hatból négy minaret a mecset négy sarkánál áll, ceruza formájúak, mindegyiken három erkély található, cseppkő alakú gyámkövekkel. A másik két minaret hátrébb helyezkedik el, és két-két erkéllyel rendelkeznek. Forrás: Wikipedia
Sultanahmed tér Isztambul

Sultanahmed tér (00126)

Kék mecset Isztambul

Kék mecset (00158)

Kék mecset Isztambul

Kék mecset (00146)

Kék mecset Isztambul

Kék mecset (00119)

Kék mecset
Az 1609-1616 között épült Kék mecsetet I. Ahmed szultán építtette. A mecset hat minarettel is rendelkezik. A város Sultanahmet negyedében található, a Hagia Szophia-székesegyházzal szemben. Népszerű nevét azokról a kék csempékről kapta, melyek belső falait borítják.
Kék mecset Isztambul

Kék mecset (00141)

Topkapi palota Isztambul

Topkapi palota (00113)

Topkapi palota
A Topkapı palota („Ágyúkapu palota”) Isztambulban található, 1465 és 1853 között az Oszmán Birodalom adminisztratív központja volt. Építésére II. Mehmed szultán (a Hódító) adott utasítást 1459-ben és 1465-ben fejezték be. A palota az Aranyszarv-öböl és a Márvány-tenger között fekszik az ún. Szeráj Csúcson (Sarayburnu). Több kisebb épületből áll, és négy udvar veszi körül. A palota az oszmán építészet jegyében készült. Jelenleg múzeumként működik, ahol – többek között – porcelán- és üvegedények, oszmán kori öltözékek, fegyverek, miniatúrák, kalligrafikus iratok és ékszerek láthatók.
Topkapi palota

Topkapi palota (00109)

Topkapi palota csempe minta

Topkapi palota (00110)

Topkapi palota

Topkapi palota (00102)

Nagy bazár Isztambul

Nagy bazár (00172)

Cipőpucoló Isztambul

Cipőpucoló (00147)

Boszporuszi sirály

Boszporuszi sirály (00173)

Köszönöm a látogatást!
Amennyiben el tudná képzelni valamelyik képet nyomtatásban, kérem vegye fel a kapcsolatot az:
info.fotozom (at) gmail.com email címen.
A képre a címével és a cím után zárójelben található azonosító számával lehet hivatkozni.

A következő képek is érdekelhetik

Oldal Teteje